Waterpomp Markt terug op historische plek

Waterpomp Markt terug op historische plek

De waterpomp is terug op de Markt. De pomp is grondig gerestaureerd door het familiebedrijf dat hem in 1990 ook had geplaatst: R&R Grondwerken uit Langeweg. Zij hebben daarvoor hulp gevraagd aan Zevenbergse bedrijven voor de watertechniek, het koper- en ijzerwerk en het houtwerk. Ook aannemerscombinatie Strukton Civiel Zuid/Van Herik heeft bijgedragen. 

De huidige pomp is geschonken door wijlen Geert Donkers, oprichter en directeur van De Zuid Nederlandsche Bronbemaling en Grondboringen BV in Langeweg. Dit was in 1990, ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Zevenbergen. De pomp is een replica van de authentieke pomp die er tot 1924 heeft gestaan. Rocco en Roy Donkers, zoon en kleinzoon van Geert Donkers en eigenaren van R&R Grondwerken uit Langeweg, hebben de pomp in juni 2019 opgehaald om hem te restaureren. Maandag 2 maart is de pomp teruggeplaatst.

In mei in gebruik
Zolang het horecaplein van de Markt (het deel van het plein tussen de Molenstraat en de Zuidhaven) nog niet klaar is, staat de pomp tussen bouwhekken om te voorkomen dat hij beschadigd raakt door de werkzaamheden. Naar verwachting wordt de pomp in mei in gebruik genomen. Hij is aangesloten op de drinkwaterleiding. 

Oorspronkelijke plek
Op een ansichtkaart van de Markt in 1916, in bezit van de Heemkundekring, is te zien dat de pomp nu op precies dezelfde plek staat als de oorspronkelijke pomp. Tussen 1990 en vorig jaar stond hij een stuk verder richting zuidoost op het parkeerterrein. 

Bekijk alle nieuws