Vrijbuiter maakt plaats voor water

Vrijbuiter maakt plaats voor water

De sloopkraan nam een stevige hap uit de dakrand van De Vrijbuiter. Daarmee gaf Leonie Heus (74) maandagochtend 2 juni de aftrap voor de sloop van het markante pand op de Zevenbergse Zuidhaven. Wethouders Thomas Zwiers en Désirée Brummans keken goedkeurend toe hoe Heus, met een beetje hulp van kraanmachinist René Moens, vakkundig de sloopkraan bediende.

De sloop is een emotionele gebeurtenis voor Heus, die samen met haar inmiddels overleden man Joep in de jaren 80 en begin jaren 90 een horecagelegenheid runde in De Vrijbuiter. Veel Zevenbergenaren hebben een haat-liefdeverhouding met het opvallende ronde pand. Bij de demping van de haven werd het neergezet als ontmoetingsplek, onder de naam Het Praathuis. Het ontwerp, drie schelpen met een dak, bleek ongeschikt: het tochtte er altijd. Het gebouw weer slopen zou een prijzige aangelegenheid zijn, dus toen Joep Heus zich op het gemeentehuis melden met het idee voor een restaurant, werd hij enthousiast ontvangen door toenmalig burgemeester Reijnders. Het resulteerde in de opening van een horecagelegenheid waar veel inwoners warme herinneringen aan hebben.

De sloop van De Vrijbuiter is onderdeel van de voorbereidingen voor de terugkeer van het water in het centrum van Zevenbergen. Daarmee wordt de zoetwatervoorziening voor West-Brabant verbeterd. Om die reden wordt de terugkeer geheel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rijk, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en het waterschap Brabantse Delta. In totaal gaat het om een investering van zo’n € 20 miljoen. De gemeente Moerdijk investeert zelf in de herinrichting van de kades en de Markt.

Bekijk alle nieuws