Vernieuwde Markt krijgt vorm

Vernieuwde Markt krijgt vorm

Ongeveer een jaar geleden ging de eerste schop in de grond in het Zevenbergse centrum. Kabels en leidingen kregen een nieuwe plek, de riolering werd gemoderniseerd. Sindsdien is er flink wat werk verzet en worden de contouren van de haven en de vernieuwde Markt steeds duidelijker.

Kaarsrechte lijnen grijs natuursteen doorkruisen de zandvlakte tussen de kerken. Een fraai staaltje vakwerk van de stratenmakers, want deze lange lijnen vormen de basis voor de bestrating, die in de komende weken wordt aangelegd. De lijnen lopen diagonaal over het plein en komen samen in drie grote natuurstenen plaquettes waarop historische afbeeldingen van Zevenbergen te bewonderen zijn. 


Beter begaanbaar
De grijze steen is een nostalgische verwijzing naar de kinderkoppen van de voormalige Markt. Maar de lijnen zijn er niet alleen voor de sier, ze hebben een functie: ze helpen het regenwater afvoeren. En waar de oude Markt met zijn ongelijke bestrating, trapjes en volop geparkeerde auto’s voor mensen met een rollator of kinderwagen niet erg uitnodigend was, wordt het vernieuwde, vlakke plein een stuk beter begaanbaar.

In ere hersteld
Het uiterlijk van de Markt krijgt weliswaar een flinke metamorfose, er blijft ook veel bij het oude. Bij de kerken komen parkeerplaatsen terug. Er komen mooie bomen en diverse bankjes. Het beeld van de Pratende Vrouwen en ’t Knijn krijgen een prominente plek en ook de waterpomp wordt, werkend en wel, in ere hersteld. De donderdagse weekmarkt verhuist terug vanaf het gemeentehuisplein en ook de jaarlijkse evenementen, zoals de kermis, keren als vanouds terug in het centrum.

Tweede helft
Voor de kerstdagen is het plein tussen de kerken voor een flink deel klaar. In het nieuwe jaar rondt de aannemerscombinatie het werk hier af. Dan starten de bouwers ook meteen met het tweede deel van de Markt: het plein tussen de Molenstraat en de Zuidhaven. De bedoeling is om dit deel af te ronden voor het terrassenseizoen in 2020 van start gaat.

Bekijk alle nieuws