De Havenmeester: een onmisbare schakel

De Havenmeester: een onmisbare schakel

De bouwhekken staan er en de graafmachines rijden rond: het werk aan de haven is officieel gestart. De Havenmeester vormt het aanspreekpunt voor alle praktische zaken rondom de werkzaamheden. Een onmisbare schakel voor omwonenden en ondernemers. Havenmeester Leo Soeteman is iedere werkdag (maandag t/m vrijdag), tussen 07.00 en 16.00 uur op locatie aanwezig. Daarnaast is hij op dezelfde dagen en tijden telefonisch bereikbaar via 06-27863113.

Leo Soeteman: “Ik loop langs bij alle horeca-ondernemers en winkeliers om mij voor te stellen. Bij alle omwonenden doe ik een kaartje in de bus met mijn gegevens.” Het is de bedoeling dat iedereen de Havenmeester weet te vinden wanneer dat nodig is. “Op werkdagen loop ik in en rondom het werkterrein en ben ik te herkennen aan een opvallende blauwe jas en oranje helm. Zo eentje heeft niemand hier.”

Soeteman is altijd al werkzaam geweest in de infrastructuur en werkte hiervoor ruim 30 jaar bij een groot bouwbedrijf. “Ik ben ooit begonnen als voorman en nam daar de ploeg op sleeptouw. Daarna ben ik vijf jaar assistent uitvoerder geweest.” De rol van Havenmeester is nieuw voor hem en bevalt hem uitstekend. “Het werk moet nog volop beginnen, dus het gaat nu nog vooral om kennismaken. Iedereen reageert positief en is welwillend,” vertelt Soeteman, “en dat geeft aan beide zijden vertrouwen.”

Vraagbaak
Zijn voornaamste doel is zorgen voor veiligheid, want veiligheid gaat boven alles. Daarnaast zorgt de Havenmeester voor goede communicatie tussen bewoners, winkeliers en het winkelend publiek. “Eigenlijk met iedereen die een vraag of zorg heeft, of gewoon benieuwd is naar wat er gebeurt,” vult Soeteman aan. “Ik fungeer als een soort vraagbaak die tussen de aannemer en de ondernemers en bewoners in staat. Het is mijn taak om te zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt en eventuele problemen zo snel mogelijk worden opgelost.” Soeteman communiceert direct met de aannemer. Vanuit de aannemer worden omwonenden en ondernemers op de hoogte gebracht van de geplande werkzaamheden. Maar mocht er onverhoopt iets ongepland verlopen, dan informeert de Havenmeester iedereen hier direct over.

Handje helpen
Hoe zijn dag er precies uitziet is dan ook heel uiteenlopend. “Winkeliers kunnen bij mij terecht met vragen over bijvoorbeeld hun terras en bevoorrading, en als het nodig is help ik zelf een handje met het in- en uitladen van spullen. In principe probeer ik alles direct zelf op te lossen. Zoals het rechtop zetten van een omgevallen bouwhek. Op dit moment beantwoord ik vooral veel vragen over het hoe en waarom van de werkzaamheden.” Zelf is Soeteman enthousiast over de plannen voor de toekomstige haven. “Als alles klaar is en het water weer door Zevenbergen stroomt, weet ik zeker dat iedereen blij is met het resultaat. Ik begrijp heel goed dat de werkzaamheden voor de deur niet fijn zijn, maar er is een mooi vooruitzicht. Aan het einde van de rit zit iedereen lekker op het terras aan het water.”

Bekijk alle nieuws