Archeologische vondst bij graafwerk Markt

Archeologische vondst bij graafwerk Markt

Tijdens het graafwerk aan de Markt in Zevenbergen kwam woensdag een eeuwenoud muurtje tevoorschijn.

Zo’n anderhalve meter breed is bouwsel. “De afgeronde vorm duidt erop dat het mogelijk een deel was van een oude waterput”, vertelt archeologe Catelijne Nater, die het bouwwerk ter plaatse onderzocht. Het muurwerk is opgemeten, gefotografeerd en getekend. Daarnaast is een aantal bakstenen verzameld voor nader onderzoek.

Zand erover
Het muurtje zit op zo’n anderhalve meter diepte. Vanaf deze diepte kan het bewaard blijven, omdat het geen obstakel vormt voor de werkzaamheden. Nu het in kaart is gebracht, verdwijnt het weer onder de grond. Catelijne Nater: “Als het niet in de weg zit, heeft dat de voorkeur: dan blijft het bewaard op de oorspronkelijke locatie.”

Bijzonder gebied
De graafwerkzaamheden aan de Markt en de haven worden uitgevoerd met ondersteuning van archeologen. Stuiten de graafmachines op iets onbekends, dan doet een archeoloog ter plaatse onderzoek. In oude stadskernen, zoals het hart van Zevenbergen, is de kans op een vondst reëel.

Uit archeologisch vooronderzoek is al gebleken dat de huidige Markt ooit bestond uit twee markten: het terrein voor de week- en jaarmarkt en een veemarkt meer naar de huidige Molenstraat toe. Bij dit muurtje op de veemarkt was, naast wat scherven, niets meer te ontdekken: “Een schat met oude munten zat er dit keer niet in.”

Bekijk alle nieuws