Plan Molenstraat kan doorgaan

Plan Molenstraat kan doorgaan

Het project om in de Molenstraat in Zevenbergen naast de huidige supermarkt een tweede supermarkt te realiseren kan doorgaan. Het college heeft besloten om het plan van Synchroon voor een supermarkt met daarboven appartementen en parkeerruimte voor te leggen aan de gemeenteraad. Synchroon, dochteronderneming van TBI heeft supermarkt Dirk bereid gevonden zich te vestigen op de locatie.

Het plan
De locatie aan de Markt, Molenstraat en Doelstraat biedt in het plan van Synchroon ruimte aan 3000 m2 aan ruimte voor detailhandel, waarvan de supermarkt er zo’n 1800 m2 gebruikt. Verder bevat het plan een parkeergarage met 147 parkeerplaatsen waar klanten van de supermarkt gratis kunnen parkeren, enkele overige winkelunits en ruimte voor horeca aan de heringerichte Markt. Hierboven worden in totaal 17 stadswoningen en appartementen gerealiseerd, met eigen parkeerdek en een daktuin. De entree van de nieuwe supermarkt komt aan de Molenstraat, ter hoogte van de Van der Putgang. Om de ontwikkeling mogelijk te maken investeert de gemeente in totaal bijna 5 miljoen euro. Dit bedrag is voornamelijk bedoeld voor de aankoop van de huidige panden in het gebied. Synchroon betaalt de gemeente daarnaast een bedrag van 2,1 miljoen euro om de locatie te mogen gaan ontwikkelen.

Wethouder Zwiers: “Dit is geen makkelijk besluit geweest, omdat het om een forse investering gaat, maar natuurlijk vooral omdat het zo ontzettend ingrijpend is voor de huidige bewoners van de locatie. Hun woningen zullen moeten wijken om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

Wethouder Kamp: “We beseffen terdege hoe pijnlijk en emotioneel dit besluit is en doen onze uiterste best om tot passende oplossingen te komen. Daarvoor zijn we individueel met de betrokkenen in gesprek. Toch zijn we er als college van overtuigd dat we er goed aan doen dit besluit nu te nemen en de gemeenteraad voor te stellen om in het belang van Zevenbergen en van de gemeente Moerdijk de ontwikkeling door te laten gaan.”

Meerwaarde voor het centrum
Een tweede supermarkt in het centrum is belangrijk voor de versterking van de winkelstructuur in het centrum en zorgt voor extra winkelend publiek. Boodschappen doen is voor veel mensen de belangrijkste reden om het centrum van Zevenbergen te bezoeken. Een tweede supermarkt in het centrum, vergroot de aantrekkingskracht van (het centrum van) Zevenbergen. Discounter Dirk is in dat opzicht een goede aanvulling op de aanwezige full service supermarkt Albert Heijn.

De locatie aan de Molenstraat is de meest geschikte locatie om een tweede supermarkt te vestigen. Hierdoor ontstaat een compact winkelrondje tussen Molenstraat, Zuidhaven, Noordhaven en de Markt. Dit heeft positieve effecten voor de bestaande winkels en horeca. Daarnaast draagt de ontwikkeling met een parkeergarage bij aan de totale parkeeroplossing voor het nieuwe centrum. Ontwikkelaar Synchroon zag de kansen die het centrum van Zevenbergen biedt en meldde zich bij de gemeente met wat uiteindelijk het beste initiatiefplan voor de Molenstraat bleek te zijn.

Tobias Verhoeven (directie Synchroon): “We zijn bijzonder enthousiast om in Zevenbergen aan de slag te gaan. Ons plan kan op verschillende fronten iets nieuws toevoegen aan het centrum van Zevenbergen, qua winkelaanbod, qua horeca, maar ook wat betreft de woningen. En natuurlijk de supermarkt. Het feit dat Dirk nu al bereid is voor lange termijn te tekenen onderstreept de potentie die het centrum van Zevenbergen volgens ons heeft.”

Vervolgproces
De gemeenteraad neemt op 17 december een besluit over het voorstel. Is dat besluit positief, dan wordt in 2016 gestart met de verwerving van de panden en de bestemmingsplanprocedure. Volgens planning kan in 2018 gestart worden met de bouw.