Markt

Bemachtig straks een plekje aan het water of kijk uit op het boomrijke plein met sfeervolle kerken.

Markt

Marktterras

Hier krijgen terrassen de ruimte. De terrassen komen zoveel mogelijk bij de gevels. Het middengebied is een sfeervolle verblijfsruimte die uitloopt naar de Haventrappen. Hier kan ook plaats worden gemaakt voor kleine evenementen en de weekmarkt. Het Marktterras is autovrij.

Marktterras

Ruimte voor evenementen

De Markt krijgt een vlakke, licht aflopende vloer. Daarmee is het plein beter geschikt voor gezellige evenementen, zoals de weekmarkt, de kermis en andere bestaande of nieuwe evenementen. Het grootste deel van de Markt is autovrij.

 

Ruimte voor evenementen

Een sfeervol plein

De Markt houdt een groene uitstraling. De meeste bomen worden verplaatst of vervangen. De rode beuk bij de kerk kan blijven staan. Er zijn veel bankjes om even gezellig bij te praten. De Pratende vrouwen, Het Knijn en de waterpomp krijgen een plek op de vernieuwde Markt.

Een sfeervol plein

Haventrappen

Hier sluit de Markt aan op de haven. De brede luie trappen naar het water zijn openbaar toegankelijk. Een brede brug voor voetgangers en fietsers loopt ernaast. Hier kom je om lekker aan het water zitten en bij te kletsen met vrienden. Tussen het winkelen door, tijdens een evenement of zomaar op een mooie avond.

Haventrappen

De huiskamer van Zevenbergen

De Markt is de sfeervolle huiskamer van Zevenbergen. Met ruimte voor terrassen en evenementen. Het plein is heringericht, met eenheid in bestrating en straatmeubilair. De Markt is zoveel mogelijk autovrij. Ook heeft de weekmarkt hier zijn definitieve plek gekregen. Over het ontwerp hebben bewoners en ondernemers in het centrum intensief meegedacht.

Markt Zevenbergen

Resultaat

De Markt is de plek waar je een terrasje pakt, straks met zicht op het water of op het boomrijke plein met de sfeervolle kerken. Het smalle deel en het brede deel voelen meer als één geheel. Aan de zijde van de haven grenst de Markt straks aan het water. Het bredere deel van de markt, bij de kerken, is beter geschikt voor evenementen. Een deel van de bomen is verplaatst of vervangen. Voor het Notenkrakersfestival, de Profronde, de kermis en Carnaval is meer ruimte.

Markt Zevenbergen

Parkeren

De Markt is zoveel mogelijk autovrij. Door vervangende parkeerruimte blijft parkeren in het centrum wel mogelijk. De Kasteeltuin is inmiddels heringericht als parkeerplaats en ligt op slechts enkele  minuten lopen. Daarnaast komt in de Molenstraat een parkeergarage in de geplande nieuwbouw die daar wordt gebouwd.

Markt Zevenbergen

Karakteristieke blikvangers

Van oudsher diende de Markt als handelsplaats voor goederen als zout en turf. Grenzend aan het plein domineren twee historische gebouwen: de St. Bartholomeuskerk uit 1929 en de St. Catharinakerk, waarvan de oudste delen uit de 14e eeuw stammen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de St. Catharinakerk zware schade op, doordat de Duitsers de toren opbliezen en daarmee van de hele kerk een ruïne maakten. De kerk is hersteld en de toren herbouwd in oude stijl. Ook de waterpomp midden op de Markt herinnert aan de historie van Zevenbergen. Een bijzonder blikvanger is de monumentale rode beuk. Men denkt dat deze beuk al rond 1820 is gepland.

Markt Zevenbergen