Centrum met rijke geschiedenis

Zevenbergen was eeuwenlang een levendig handelsstadje rond de haven. De Roode Vaart was de ader van de stad. Als vanzelf ontstond naast de haven de Markt. En natuurlijk hadden de handelaren en kopers behoefte aan herbergen en cafés. Veel van dit alles is nog steeds terug te vinden in het centrum van Zevenbergen. Meerdere rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten geven sfeer aan het centrum. Oorlogsschade is in de meeste gevallen hersteld met pandjes die qua maat en stijl passen in het oude centrum. De handelsnijverheid van vroeger vertaalt zich tegenwoordig naar de vele ambachtelijke winkels waar men nog weet wat vakmanschap is.

Historie

Demping van de Roode Vaart

Ruime veertig jaar geleden werd de haven gedempt. Met het historisch besef van vandaag kijken we anders naar de demping van begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Al snel verbeterde immers de kwaliteit van het oppervlaktewater. Fabrieken lozen niet meer op het water. En nu mist de stad iets. Zevenbergen heeft de unieke kans gegrepen om het water weer terug te krijgen. En daarmee ook de gezellige sfeer van vroeger.

In andere plaatsen is ooit gedempt water succesvol teruggebracht, zoals in Zaandam, Drachten, Den Haag en Breda. Waar het water terugkwam, kwamen veelal ook de terrasjes. Het water trekt nu eenmaal altijd! Dit kan nu ook in Zevenbergen. De vaak fraaie gebouwen langs de Noordhaven en Zuidhaven worden weer grachtenpanden!

Historie