Haven

Eendjes voeren met je kinderen, Bootjes bekijken vanaf een terrasje: het kan straks.

 

 

 

Haven

Haventrappen

Hier sluit de Markt aan op de haven. De brede luie trappen naar het water zijn openbaar toegankelijk. Een brede brug voor voetgangers en fietsers loopt ernaast. Hier kom je om lekker aan het water zitten en bij te kletsen met vrienden. Tussen het winkelen door, tijdens een evenement of zomaar op een mooie avond.

Haventrappen

Uitzicht vanaf Haveneind

Aan het Haveneind komen brede trappen. Hiervandaan kijk je de hele haven over, richting Suikerfabriek. Zie de kano’s en roeiboten aanleggen bij de steiger. Zwaai naar een bekende op de kade. En zit eerste rang bij een evenement op het water!

Uitzicht vanaf Haveneind

Winkelpromenade

De Zuidhaven krijgt hier een winkelpromenade en wordt in dit deel geheel autovrij (hulpdiensten en bevoorrading uitgezonderd). Aan de Noordhaven komen terrassen: dit is de zonnige zijde van het water. De Brugstraat doet zijn naam straks weer eer aan: dit wordt een brug voor fietsers en voetgangers.

Winkelpromenade

Aanmeren met de boot

Vanuit de huidige Roode Vaart kunnen boten tot ca. 2,5 meter hoog straks doorvaren onder de nieuwe brug van de Langeweg. Er komen aanlegplekken ter hoogte van restaurant Tumi’s en Oudheidkamer Willem van Strijen. Kano’s en roeiboten kunnen verder doorvaren, tot aan het Haveneind.

Aanmeren met de boot

Nieuwe brug Brouwerstraat

Ter hoogte van de Brouwerstraat komt een brug voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. Deze brug is belangrijk voor auto’s van bewoners in het centrum, bevoorradingsverkeer van de winkels en klanten van winkels die kort voorrijden om grote aankopen in te laden.

Nieuwe brug Brouwerstraat

Steiger voor kleine bootjes

Langs dit deel van de Noordhaven komt een steiger voor kleine bootjes die helemaal tot het Haveneind kunnen doorvaren. Op de kade is ruimte voor wandelaars en terrassen. Aan de kade is langsparkeren mogelijk, net als overal aan de haven – behalve bij de winkelpromenade en de Haventrappen.

Steiger voor kleine bootjes

Voorbij het Haveneind

Onder het Haveneind gaat het water van de Roode Vaart in een grote duiker verder. Achter het kantoor van Brabantse Waard komt het water weer aan de oppervlakte, waarna het verder stroomt richting de Mark. Het verlengde van de haven krijgt een mooie groene inrichting. Het kunstwerk aan de kop blijft.

Voorbij het Haveneind

Aanleiding

De gemeente Moerdijk broedde al jaren op mogelijkheden om de haven weer te heropenen. Dit werd al in de Centrumvisie van 2009 geschetst. Het geld ervoor ontbrak echter. Totdat zich een prachtige kans aandiende. De Roode Vaart kon een cruciale rol voor de zoetwatervoorziening in de regio gaan spelen. Om die reden wordt de terugkeer van het water financieel mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Rijk, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en het waterschap Brabantse Delta. 

Toelichting werkzaamheden aannemer
Download de presentatie voor meer gedetailleerde informatie over de plannen en de werkzaamheden.

Haven Zevenbergen

Resultaat

De haven gaat er straks prachtig uitzien en er komt fris water te stromen. Vanaf de suikerfabriek tot aan het Haveneind wordt de Roode vaart heropend. Daar gaat het water ondergronds verder via een brede duiker. Langs het water komen bomen en op meerdere plekken terrassen. Verder komen er twee trappartijen, twee steigers, een wandelpromenade en zes bruggen. Over het ontwerp hebben bewoners en ondernemers in het centrum intensief meegedacht.

Haven Zevenbergen

Parkeren en bruggen

Het parkeren blijft gratis in heel het centrum. Langs de haven blijven parkeerplekken over, bijvoorbeeld voor bewoners, het inladen van grotere artikelen door het winkelend publiek en voor toeleveranciers. Natuurlijk zijn er ook vervangende parkeerplaatsen nodig voor de plekken waar het water terugkomt. De meeste daarvan zijn in de Kasteeltuin, op nog geen vijf minuten lopen. 

Over de haven komen 2 bruggen die geschikt zijn voor auto’s (bij de Brouwerstraat en op termijn een bij De Langeweg). Er komen 2 bruggen voor fietsers en voetgangers (bij de Markt/Haventrappen en de Brugstraat). Ter hoogte van de Ambachtsgang en Van der Putgang komen 2 wandelbruggetjes.

Haven Zevenbergen

Strategische handelslocatie

De voormalige haven vormde eeuwenlang een doorgaande waterlijn dwars door Zevenbergen heen. Het was een strategische plek en vormde de grondslag van de stad. Zevenbergen was hiermee een succesvolle handelslocatie voor onder andere zout, turf, scheepvaart en landbouw. Begin jaren ’70 werd de haven gedempt. De kades waren vervallen, de doorstroming was niet goed en men hechtte minder waarde aan het historisch belang. Wel zijn de contouren van de haven nog altijd duidelijk zichtbaar.

 

Haven Zevenbergen