Aanleiding

De Roode Vaart gaat een belangrijke rol spelen in de zoetwatervoorziening voor de regio. Daarom keert het water terug in de haven. Bijzonder is dat dit geheel mogelijk wordt gemaakt door de bijdragen van andere overheden dan de gemeente Moerdijk.

De terugkomst van het water is aanleiding voor een aantal andere deelprojecten in het centrum. Bijvoorbeeld omdat er buiten de haven plek moet komen voor de weekmarkt en parkeerplaatsen. Maar ook omdat er wel meer plekken in het centrum zijn, die een opknapbeurt kunnen gebruiken. Nu het centrum toch op de schop gaat, is dit het moment om een aantal ontwikkelingen te combineren. Na het zuur van de werkzaamheden komt dan sneller het zoet: een sfeervol centrum waar je graag komt.

Het plan

De 5 deelprojecten

Haven: Het water komt terug. De Weekmarkt verhuist naar de Markt. Vervangende parkeerplekken zijn inmiddels gerealiseerd in de Kasteeltuin. Daarnaast blijven er gratis parkeerplekken langs het water over.

Markt: De Markt is de huiskamer van Zevenbergen. Het plein krijgt meer eenheid in bestrating, meer terrassen en wordt zoveel mogelijk autovrij. Aan de andere zijde, bij de kerken, komt meer ruimte voor gezellige evenementen. Ook krijgt de weekmarkt hier een plek.

Kasteeltuin: Dit is dé openbare parkeergelegenheid voor het centrum. Parkeren is gratis, net als in heel het centrum. De groene herinrichting en kunstuitingen verwijzen naar het voormalige kasteel van Zevenbergen dat ooit op deze plek stond. Op enkele vrije kavels aan de Neerhofstraat bouwen mensen zelf hun droomhuis, op loopafstand van het centrum. 

Molenstraat: De kop van de Molenstraat/Doelstraat, grenzend aan de Markt, krijgt een supermarkt met daarboven appartementen. Er komt een parkeergarage voor de bewoners en de klanten van de supermarkt.

Stoofstraat: Aan het begin van de haven, waar de Stoofstraat op de haven uitkomt, komt een markant gebouw met appartementen en op de begane grond voorzieningen. Onderin het gebouw komt een parkeergarage voor de bewoners.

Het plan

Sfeer

De Centrumontwikkeling zal veel betekenen voor de sfeer in het centrum van Zevenbergen. Het wordt nog gezelliger om langs de haven te wandelen en te winkelen. Met het water krijgt het historische centrum zijn oude charme terug. De Markt wordt nog meer dan nu de centrale ontmoetingsplek van Zevenbergen en omgeving: er is meer ruimte voor bijzondere evenementen en gezellige terrasjes. Er komen ook nieuwe woningen bij in het centrum. Rommelige gebieden aan de randen van het centrum opgeknapt. Kortom: Zevenbergen krijgt weer een centrum dat past bij de rijke historie van het stadje en bij de regiofunctie voor de gemeente Moerdijk. 

Het plan